flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Дзержинського районного суду м. Харкова Тетяна Штих відвідала Гаагу із навчальним візитом

28 листопада 2023, 17:14

Суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Штих Тетяна прийняла участь, на запрошення Проєкту MATRA-Україна « Зміцнення спроможності України розслідувати та переслідувати міжнародні злочини», який реалізується Інститутом Ассера у співпраці з Global Rights Compliance у навчанні та зустрічах з обміну досвідом з експертами з міжнародного кримінального права та правосуддя в  Гаазі ( Нідерланди).

Метою візиту стало ознайомлення з міжнародними стандартами щодо розслідування та судового переслідування міжнародних злочинів. Ці стандарти стосувалися як національного розслідування та судового переслідування міжнародних злочинів в Україні, так і будь- якого міжнародного кримінального провадження, яке може відбутися у майбутньому, включно і в Міжнародному Кримінальному Суді ( МКС).

Проведено ряд зустрічей із суддями МКС, представниками органів юстиції,  представниками Міжнародної комісії з питань зниклих безвісті (ICMP). Окремо  необхідно відзначити візит до спеціалізованих палат Косово (KSC), де відбулася зустріч з президентом KSC  та керівником кабінету міністрів Офісу президента та старшим спеціалістом з правових питань, а також візит на частину судового засідання у справі Прокурор проти Шали. Відбулася зустріч з представником судової ради Нідерландів, а також представниками Міжнародного бюро злочинів (BIM) Окружного суду Гааги.

Особлива увагу було приділено питанням післявоєнного відновлення та відшкодування збитків.

Цікавим стало обговорення питань щодо дослідження доказів отриманих з відкритих джерел.

Підсумовуючи, слід зазначити, що міжнародні стандарти, закони та практичні навики, отримані під час візиту будуть актуальними для вирішення проблем, пов’язаних  з порушенням міжнародного права, щодо переслідування як національними судами так і на міжнародному рівні.