flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд звернень громадян за І півріччя 2023 року

26 липня 2023, 09:23

Звернення громадян є одним із засобів захисту їхніх прав та законних інтересів. Це право закріплено у Конституції України (стаття 40).

Право на звернення, як важливий конституційний принцип участі громадян в управлінні державними та громадськими справами також знаходить свою реалізацію в Законі України від 02 жовтня 1996 року «Про звернення громадян». 

Слід відмітити, що звернення громадян мають важливе значення для встановлення діалогу між громадянами та судовою гілкою влади. 

До Дзержинського районного суду м. Харкова звернення громадян надходять в різних формах, перш за все це письмові заяви, скарги, які надходять до суду засобами поштового чи електронного зв'язку або подані безпосередньо до канцелярії суду.

Результати проведеного аналізу по роботі зі зверненнями громадян за І півріччя 2023 року свідчать, що ця робота в суді ведеться на належному рівні. Так, за звітний період до Дзержинського районного суду м. Харкова надійшло 92 звернення, з них  80 заяв та 12 скарг.

Звернення розглянуті у відповідності до Закону України «Про звернення громадян», із додержанням строків передбачених статтею 20 Закону. Майже усі зверненні розглянуті у строк від 5 до 15 днів. Звернень, що потребують додаткового вивчення, за звітний період до суду не надходило.

Також поширеною формою звернень громадян є сформовані на Вебсайті «Судова влада України» онлайн-форми.

Слід відмітити, що громадянами дуже часто при необхідності отримати копію рішення суду та(або) виконавчого листа по судовим справам, надати можливість ознайомитись із матеріалами справ, відкласти судове засідання або розглянути справу без участі громадянами на Вебсайті «Судова влада України» заповнюється електронна форма звернення громадян.

Звертаємо увагу, що зазначені вимоги не підпадають під дію Закону України «Про звернення громадян» та Дзержинським районним судом м. Харкова громадянам надається роз'яснення положень діючого процесуального законодавства та пропонується звернутись до судді, в провадженні якого перебуває справа, із відповідною письмовою заявою. 

 

Ввічливість та людяність у зверненнях громадян відіграють важливу роль у встановленні позитивної взаємодії та покращують якість комунікації.