flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги присяжних!

22 грудня 2023, 14:32

Нагадуємо про необхідність подання присяжними електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» №3384-ІХ, відновлено електронне декларування. Кампанія декларування за 2021-2022 роки стартувала з 12 жовтня 2023 року і триватиме до 31 січня 2024 року.

Відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» до суб'єктів декларування та відповідальності за корупційні правопорушення відносяться присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді).

У зв’язку з цим, нагадуємо присяжним, які у 2021 – 2022 роках брали участь у розгляді цивільної чи кримінальної справи, незалежно від того, чи отримали виплати за виконання обов’язків у суді та не подали декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за відповідні звітні періоди (2021, 2022 роки) зобов’язані подати такі декларації не пізніше 31 січня 2024 року на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції за формою, що визначається Національним агентством.  

Для заповнення декларації присяжним необхідно завчасно отримати електронний підпис.

На офіційному веб-сайті НАЗК можна ознайомитись з роз’ясненнями щодо заповнення декларації за посиланням https://wiki.nazk.gov.ua/.

Особи, які включені до списку присяжних та протягом року не були залучені для участі у здійсненні правосуддя судом, не є суб’єктами декларування і не зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Звертаємо увагу на те, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Наслідки порушення вимог фінансового контролю визначені у статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а декларування недостовірної інформації та умисне неподання декларації суб'єктом декларування - у статтях 366-2, 366-3 Кримінального кодексу України.