flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українсько-норвезька співпраця

26 квітня 2018, 16:52

Українсько-норвезька співпраця

У Харкові пройшов круглий стіл щодо ефективного впровадження пробації в Україні. Від Дзержинського районного суду м. Харкова прийняла участь помічник судді Семіряда І.В. - Олійник О.В.

"Що таке пробація і чому це важливо?" - під такою назвою 25 квітня 2018 року в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл в рамках співпраці Міністерства юстиції України та Норвезької місії радників з питань верховенства права в Україні (NORLAU) у сфері пробації.

Захід пройшов за участю представників Державної установи «Центр пробації», Державної кримінально-виконавчої служби України, Апеляційного суду Харківської області та районних судів м. Харкова, прокуратури Харківської області, Національної Асоціації Адвокатів України, а також Центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Основною метою заходу є забезпечення підтримки впровадження в Україні пробації, що базується на міжнародно-правових стандартах прав людини. Проект NORLAU створено на підставі Угоди між Міністерством юстиції України та Міністерства юстиції і громадської безпеки Королівства Норвегія про співробітництво в процесі впровадження пробації в Україні.

Відкриваючи зустріч розширеного формату, керівник Місії NORLAU Віллі Гілл побажав учасникам плідної дискусії та висловив надію, що такі заходи будуть гарним фундаментом для формування ефективної системи пробації в Україні, адже належна комунікація всіх учасників системи правосуддя надзвичайно важлива в цьому напряку. "Я працював на всіх щаблях системи пробації в Норвегії, яка пройшла багато реорганізацій. Хоча пробація для України нова інституція і працює на новій платвормі, я впевнений, вона має значний потенціал" - поділився своїми думками міжнародний експерт з присутніми.

Керівник Центру пробації Олег Янчук під час виступу розповів слухачам про стан та перспективи впровадження системи пробації в Україні, розповів історію розвитку інституції, яка бере початок у 2002 році, детально зупинився на функціях пробації, організаційній вертикалі, та правовій базі. Окрему увагу Олег Янчук зосередив на питаннях навчання персоналу, проведення фахових тренінгів і наукового супроводу, а також реалізації комунікаційної стратегії. "В роботі ми використовуємо інструменти, розроблені на основі світового досвіду і наукових досліджень. Втім, ми маємо на меті постійно їх вдосконалювати. Пробація - можливості до змін не тільки для осіб, які вступили у конфлікт із законом, але і для всього персоналу, який має постійно самовдосконалюватися" - зазначив спікер.

Суддя Торолв Гросет та радник з правових питань обвинувачення NORLAU Єва Лінгхем розповіли учасникам круглого столу, що пробація в Норвегії займає центральне місце в системі кримінального правосуддя, адже суспільство поінформоване про економічну доцільність та ефективність системи альтернативних видів покарань в напрямку забезпечення безпеки громади. Продовжила презентувати норвезький досвід Сірі Фйортофт, керівник установи виконання покарань місії, та розповіла слухачам про особливості підготовки засуджених до звільнення, про побудову "мосту" співпраці між персоналом установ виконання покарань та пробації. У своїх меседжах експерти зробили фокус на підвищенні ефективності взаємодії з громадськістю та формуванні високого рівня довіри до системи пробації з боку прокурорів та суддів, необхідності встановлення партнерських стосунків із зацікавленими сторонами.

Начальник відділу пробаційних програм Олена Суботенко зробила огляд існуючих пробаційних програм та донесла присутнім роль та законодавчі підстави впровадження цього інструменту в роботі із суб'єктами пробації.

Свій досвід роботи представили під час виступів Марина Гричанюк, начальник Харківської регіональної філії Центру пробації та Ольга Якименко, начальник Білоцерківського уповноваженого органу пробації. Саме в Харкові та Білій Церкві експерти Місії NORLAU реалізовують пілотні проекти, в рамках яких передбачається запровадження повноцінної системи відбування покарання без позбавлення волі, що спроможна забезпечити громадську безпеку. Подальший розвиток та оцінювання результатів пілотних регіонів дасть змогу створити доказову базу роботи системи пробації та продемонструвати її результативність.

Під час заходу дискутували і стосовно проблемних питань в роботі органів пробації, обговорювали механізми та стратегії роботи із правопорушниками в контексті сьогодення, виклики та перспективи для суспільства.

Наостанок, Віллі Гілл подякував учасникам дискусійного майданчику та висловив сподівання, що завдяки налагодженню такої взаємодії пробація в Україні стане повноцінним учасником кримінального процесу.

 

Прес-служба суду