flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги виборців!

18 березня 2019, 14:52

До уваги виборців!

Інформації щодо звернення до суду з адміністративним позовом про уточнення списку виборців.

      Чергові вибори Президента України призначено на 31 березня 2019 року.

 Відповідно до частини 3 статті 32 Закону України «Про вибори Президента України» кожен громадянин має право ознайомитися із списком виборців у приміщенні відповідної дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей. Громадянин має право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі невключення, неправильного включення або виключення із списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

Нормами ч.9 ст.32 Закону України «Про вибори Президента України» визначено, що адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Згідно ст.274 Кодексу адміністративного судочинства право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії.

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору.

Звертаємо вашу увагу, що відповідно до ч.3 ст.274 КАС України позовну заяву про уточнення списку виборців може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування.

При цьому, відповідно до ч.5 ст.270 КАС України строки подання позовних заяв у справах цієї категорії не може бути поновлено, тому позовні заяви, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

 

Суд при розгляді цього позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця.

Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців суд вирішує у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно. Рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

На виконання вимог ч.4 ст.160 КАС України, на прохання позивача службовцем апарату Дзержинського районного суду м.Харкова може бути надана допомога в оформленні позовної заяви, зразок (бланк) адміністративного позову про уточнення списку виборців. (1 поверх каб.№115).

 

 

Прес-служба Дзержинського районного суду м.Харкова

 

                                              

 

 

 

                                      ЗРАЗОК

                                        АДМІНІСТРАТИВНОГО ПОЗОВУ

                                    ПРО УТОЧНЕННЯ СПИСКУ ВИБОРЦІВ

 

 

До Дзержинського районного суду м.Харкова

пр.Перемоги 52-В, м.Харків, 61202

 

                                                                                 Позивач:______________________________________

 

_______________________________________

                                                                                                                (П.І.П,)

адреса:___________________________________

_________________________________________

_________________________________________

     поштовий індекс:__________________________

номер засобу зв’язку _______________________

електронна пошта_________________________

                                 РНОКПП_________________________________

 

Відповідач: Дільнична виборча комісія виборчої дільниці № _____

Територіального виборчого округу №____

адреса:__________________________________

________________________________________

________________________________________

поштовий індекс:__________________________

номер засобу зв’язку _______________________

електронна пошта_________________________

 

Третя особа: Відділ ведення державного реєстру виборців

                             адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради

                                пр.Леніна 17-А, м.Харків, 61166

                                  тел.: (057) 702-11-20, 702-11-04, 725-29-98

факс: (057) 725-21-25, 702-11-04

 

АДМІНІСТРАТИВНИЙ   ПОЗОВ

про уточнення списків виборців

 

 Я, _________________________________________________________________________________, проживаю за адресою:_________________

___________________________________________________________ з «___» _______________ року, є громадянином (-кою) України та на день голосування на чергових виборах Президента України мені виповнилось 18 років.

Нормами статті 70 Конституції України визначено, що право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років.

Крім того, відповідно до ст. 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборча адреса виборця визначається згідно з цією статтею та є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці.

Згідно з вимогами частини 3 статті 31 Закону України «Про вибори Президента України» я маю бути включений (-на) до списку виборців для голосування на чергових виборах Президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року на виборчий дільниці № _____ Територіального виборчого округу №______.

Проте у списках виборців на виборчий дільниці № _______ Територіального виборчого округу №______відомості про мене відсутні.

До списку виборців на інших дільницях я також не включений(-на).

Крім того, згідно з ч.ч. 1, 2, 3 ст. 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» від 22 лютого 2007 року № 698-V виборча адреса виборця визначається згідно з цією статтею та є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці.

________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________

Відповідно до частини 9 статті 32 Закону України «Про вибори Президента України» адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Згідно ст.274 КАС України право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору.

Заходи забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви не вживалися.

Позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Враховуючи викладене, керуючись ч. 3 ст.31, ч. 9 ст. 32 Закону України «Про вибори Президента України», ст. 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців»,  ст. 274 Кодексу адміністративного судочинства України, -

 

ПРОШУ:

Уточнити список виборців по виборчій дільниці № _______ Територіального виборчого округу №______ та включити мене _______________________________________________________________ до списку виборців виборчої дільниці № ______ Територіального виборчого округу № _____ для голосування на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

 

Додатки:

- копія паспорта громадянина України на ___ арк.;

- копія РНОКПП на ___арк.;

- копії позовної заяви та доданих документів (2 примірники).

 

  

 

«___» _________ 2019 року                                           _________________                            ____________________                                                                            

                                                                                       (підпис)                                                                (П.І.П.)