flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок у справі щодо порушення законів та звичаїв війни

02 квітня 2024, 14:47

02.04.2024 Дзержинським районним  судом м. Харкова у складі колегії суддів ухвалено вирок у справі  638/4210/23 за обвинувальним актом відносно Меделяєва Олександра Сергійовича у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України, за яким призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі. Також зазначеним вироком стягнуто з Меделяєва Олександра Сергійовича на користь потерпілої особи – матері загиблої, в рахунок відшкодування моральних збитків 1 000 000 гривень.

Судом встановлено, що Меделяєв О.С., будучи військовослужбовцем збройних сил РФ, під час тимчасової окупації території міста Ізюм Харківської області у червні 2022 року, нехтуючи законами і звичаями війни, порушуючи вимоги міжнародного гуманітарного права, жорстоко поводжуючись з цивільним населенням, з мотивів національної нетерпимості, умисно вбив цивільну громадянку України.

Вказаними діями Меделяєв О.С. вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 438 Кримінального кодексу України, а саме порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною радою України, поєднаному з умисним вбивством.

З текстом вироку можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень (ЄДРСР) за посиланням.