flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РОЗМІР ЗАСТАВИ У 2017 РОЦІ РАХУВАТИМУТЬ ПО-НОВОМУ

11 січня 2017, 11:13

 З 1 січня 2017 року набудуть чинності зміни до статті 182 Кримінального кодексу України, яка визначає розмір застави. Це передбачено Законом від 6 грудня 2016 року № 1774-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України".


Розмір застави рахуватимуть не від мінімальної зарплати, як це було у 2016 році, а від прожиткового мінімуму.

Так, застава щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, становитиме від одного до двадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні тяжкого злочину, заставу може бути призначено у межах від двадцяти до вісімдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Особам, підозрюваним чи обвинуваченим у вчиненні особливо тяжкого злочину, суд може призначити заставу у розмірі від вісімдесяти до трьохсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

У виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов’язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно.

Нагадаємо, що з 1 січня 2017 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становитиме 1600 гривень.