flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВИЗНАЧЕНО ПОРЯДОК ДОПУСКУ ОСІБ ДО ПРИМІЩЕНЬ СУДІВ ТА СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ

16 січня 2017, 15:39

 Пропуск осіб до приміщень судів, інших органів та установ системи правосуддя здійснюється в робочі дні та години згідно з установленим головою суду, керівником іншого органу або установи системи правосуддя розпорядком роботи. Це передбачено Тимчасовим порядком забезпечення охорони судів, затвердженим рішенням Вищої ради юстиції від 26 грудня 2016 року № 2470/0/15-16

У неробочі дні та години пропуск осіб до зазначених приміщень забороняється, окрім суддів та працівників судів, для яких встановлено окремі правила.

Так, судді, керівники, заступники керівників та члени органів та установ системи правосуддя безперешкодно пропускаються до приміщень, у яких вони працюють, у тому числі в неробочі години, вихідні, неробочі та святкові дні, за пред’явленням посвідчення судді або службового посвідчення.

Щодо працівників судів, інших органів або установ системи правосуддя, то у неробочі години, вихідні, святкові та неробочі дні вони пропускаються до відповідних приміщень згідно зі списком, затвердженим головою суду, керівником іншого органу та установи системи правосуддя або керівником секретаріату (апарату) відповідного органу або установи системи правосуддя за пред’явленням службового посвідчення.

Пропуск осіб до приміщень судів здійснюється на підставі документа, що посвідчує особу (паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, службового посвідчення, національного посвідчення водія України, пенсійного посвідчення, іншого офіційного документа, що містить фотокартку особи та печатку установи, яка видала документ).

Пропуск до приміщень органів та установ системи правосуддя осіб, що прибули на засідання та інші заходи (наради, переговори тощо), здійснюється за списками, підписаними керівником органу або установи системи правосуддя або керівником секретаріату (апарату) цього органу або установи, після пред’явлення документа, що посвідчує особу.

Якщо в особи немає документа, який посвідчує особу, поліцейський або  військовослужбовець Національної гвардії України інформує про це керівника або заступника керівника секретаріату (апарату) органу та установи системи правосуддя, який повинен встановити особу та мету візиту відвідувача, а також вирішити питання щодо можливості пропуску такої особи до приміщення.

Працівники засобів масової інформації пропускаються за пред’явленням документа, що посвідчує особу працівника засобу масової інформації (редакційне посвідчення, інший документ, виданий редакцією відповідного засобу масової інформації, тощо). Використання ними під час судового засідання аудіо-, відео-, кіно-, фотоапаратури здійснюється в порядку, установленому процесуальним законодавством.

Особи, які беруть участь у провадженні кримінальних, цивільних, господарських та адміністративних справ, мають право допуску на засідання за списком, складеним працівниками апарату суду, або при пред’явленні судової повістки, ухвали суду та документа, який посвідчує особу. У разі якщо в особи відсутній документ, який посвідчує особу, поліцейський або військовослужбовець Національної гвардії України через судового розпорядника (секретаря судового засідання) з'ясовує особу, яка прибула, і в подальшому виконує вказівки головуючого в судовому засіданні.

 

Особи, що прибули на відкриті судові засідання, допускаються за пред’явленням документа, який посвідчує особу.

 

 

 

Під час проведення закритих судових засідань пропуск осіб до зали судового засідання обмежується ухвалою головуючого в судовому засіданні.

 

 

 

Забороняється пропуск до приміщень судів, інших органів та установ системи правосуддя осіб:

 

 

 

1) з ознаками алкогольного чи наркотичного сп’яніння;

 

 

 

2) з тваринами;

 

 

 

3) з вогнепальною, газовою зброєю та пристроями для відстрілу патронів із гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, балончиками, спорядженими речовиною сльозогінної (сльозоточивої чи дратівної) дії, крім осіб, визначених у пункті 12 розділу ІІ цього Тимчасового порядку;

 

 

 

4) з легкозаймистими, вибухонебезпечними, радіоактивними та отруйними речовинами;

 

 

 

5) з колюче-ріжучими предметами;

 

 

 

6) з валізами, господарськими сумками, пакетами великих розмірів (600х400х200 мм).