flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про Дзержинський районний суд м. Харкова

06 жовтня 2020, 13:12

 

Ласкаво просимо на офіційну веб-сторінку

Дзержинського районного суду м. Харкова



     

61202, м. Харків, проспект Перемоги, 52-В

Веб-сайт:
https://dg.hr.court.gov.ua

E-mail:
inbox@dg.hr.court.gov.ua

 

                                           

Згідно зі ст. 6 Конституції України державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на  законодавчу, виконавчу та судову. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України.

Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Завдання суду визначені у ст. 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»: суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов‘язковість яких надана Верховною Радою України.

Дзержинський районний суд м. Харкова є місцевим судом загальної юрисдикції, та здійснює розгляд кримінальних, цивільних, адміністративних справ та справ про адміністративні правопорушення.    

Завданнями діяльності Дзержинського районного суду м. Харкова є забезпечення захисту гарантованих Конституцією України та законами прав та свобод людини і громадянина, юридичних осіб, інтересів суспільства та держави на засадах верховенства права в ім’я закону й справедливості.

Здійснення Дзержинським районним судом м. Харкова правосуддя в кримінальних провадженнях спрямоване на:

  • викриття осіб, винних у вчиненні кримінальних правопорушень, притягнення до відповідальності та справедливе їх покарання;
  • захист осіб від безпідставного притягнення до кримінальної відповідальності і засудження невинуватих;
  • охорону прав та законних інтересів громадян, юридичних осіб і держави, яким заподіяно шкоду кримінальним правопорушенням.

Здійснення Дзержинським районним судом м. Харкова правосуддя в цивільних справах спрямоване на охорону цивільних прав та інтересів фізичних та юридичних осіб, відновлення порушених прав.

Здійснення Дзержинським районним судом м. Харкова правосуддя в адміністративних справах спрямоване на захист прав та інтересів фізичних та юридичних осіб, у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій.

Здійснення Дзержинським районним судом м. Харкова правосуддя в справах про адміністративні правопорушення спрямоване на:

  • охорону прав і свобод громадян, підприємств, установ та організацій;
  • охорону конституційного ладу України;
  • охорону встановленого порядку;
  • зміцнення законності. 

Цілями діяльності Дзержинського районного суду м. Харкова є охорона та зміцнення правопорядку, запобігання соціальних катаклізмів, врегулювання конфліктів та їх мінімізація, захист прав та свобод людини і громадянина, юридичних осіб, інтересів суспільства та держави, забезпечення верховенства права.

Функції Дзержинського районного суду м. Харкова, у відповідності до Конституції України та Закону України від «Про судоустрій і статус суддів»:

  • здійснення правосуддя у порядку, встановленому процесуальним законом.
  • розгляд цивільних, кримінальних, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом.